ECO - TREKKİNG Programı
şile ilçesinin ulupelit köyü'nde tamamen doğal bir ortamda eco-trekking etkinliği gerçekleştirildi...
PDR Veli Atölyesi
psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimi tarafından düzenlenen “beni duymuyor, yerinde durmuyor:...
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
öğrencilerimiz, cumhuriyet’in 101. yılını coşku içinde kutladı. tiyatro ve oratoryo gibi anlamlı p...
NUN Çocuk Atölyeleri
ebru atölyesi ebru sanatı, çocukların el becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine ya...
Summer Camp İstanbul
summer camp i̇stanbul, bu yıl dünyanın dört bir yanından gelen 25 öğrencinin katılımıyla 22 temmuz...
“Siz İstemezseniz Kimse Size Sağlıklı Gıda Vermez”
NUN Buluşmalarının Aralık ayı konuğu sağlıklı beslenme üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Dr. Ümit Aktaş oldu.
Beslenmenin sağlımız ile ilişkisi üzerine bir sunum gerçekleştiren Ümit Aktaş, bağırsakların beyinden sonra en çok sinir hücresi taşıyan organımız olduğunu belirtti. Bağışıklık sistemindeki hücrelerimizin yüzde 80’inin bağırsaklarda bulunduğunu ve bunun yanında probiyotik bakterilerin de en çok bağırsaklarda yer aldığına dikkat çekti. Probiyotiklerin faydalarından bahsederek sunumuna devam eden Aktaş, bağırsakların yediğimiz gıdalarla aldığımız zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağladığını söyledi. Bağırsaklarımızın bu özelliğinin yaşamımızın devamını sağladığının altını çizdi.
“Beslenmek sadece karnımızı doyurmak demek değildir. Beslenmek hastalıklarla ilişkilidir. Probiyotikler genetik yapımızı dahi etkiliyor. GDO’lu ve hibrit tohumlu gıdalar da sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor.” diyen Aktaş, öğrencilerimize beslenme tavsiyelerinde bulundu. İnsan genomunda 145 adet yabancı gen bulunduğunu belirterek fıtrata ve coğrafyaya uygun beslenmeye dikkat etmemiz gerektiğini belirtti. “Son yıllarda endüstrinin beslenmeye müdahalesiyle büyük sıkıntılar meydana geldi. 50 yıl önce standart beslenmeyle 5 birim omega3, bir birim omega6 alan insanoğlu şuan 5 birim omega6, 1 birim omega3 alır duruma geldi.” dedi. Yazın yaz sebzeleri kışın kış sebzeleri yeme tavsiyesinde bulunan Aktaş, bunun dışında beslendiğimizde hastalıkların peşimizi bırakmayacağını söyledi.
Genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerine dikkat çekerek üretimi arttırmak için yapılan bu hamlenin insan sağlığında çok büyük problemlere yol açtığına dikkat çekti. Aktaş, “Hem obezite hem de şeker hastalığı 20 senede 4 katına çıktı. Dünyada diyabetiğin en hızlı arttığı ülkeyiz.” dedi. Sözlerine Türkiye’nin yüzde 68’inin obez olduğuna ve bu durumun önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizerek devam etti. Hazır gıdalardan uzak durmamız gerektiğini belirterek “mutlaka tencere yemeği yemeliyiz” tavsiyesinde bulundu.
Öğrencilerimize doğru gıdayı talep etmeleri gerektiğini söyleyen Aktaş, “siz istemezseniz kimse size sağlıklı gıda vermez” dedi. “Karıncanın yemediği tereyağını siz de yemeyin evde ufak bir deney ile bunu öğrenebilirsiniz” diyerek öğrencilerimizi bilinçli tüketici olmaları konusunda uyardı. Soru-cevap kısmıyla sona eren programda öğrencilerimiz, sağlıklı beslenme konusunda bilgilendiler.