ECO - TREKKİNG Programı
şile ilçesinin ulupelit köyü'nde tamamen doğal bir ortamda eco-trekking etkinliği gerçekleştirildi...
PDR Veli Atölyesi
psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimi tarafından düzenlenen “beni duymuyor, yerinde durmuyor:...
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
öğrencilerimiz, cumhuriyet’in 101. yılını coşku içinde kutladı. tiyatro ve oratoryo gibi anlamlı p...
NUN Çocuk Atölyeleri
ebru atölyesi ebru sanatı, çocukların el becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine ya...
Summer Camp İstanbul
summer camp i̇stanbul, bu yıl dünyanın dört bir yanından gelen 25 öğrencinin katılımıyla 22 temmuz...
Prof. Dr. M. Bilge Demirköz NUN Okullarındaydı
UNESCO ödüllü bilim kadını Prof. Dr. M. Bilge Demirköz, “Akademisyenler Dersimizde” kapsamında lise öğrencilerimizle bir araya geldi. Hayatının amacının evreni anlamak olduğunu söyleyen astrofizikçi, uzay biliminin ve gerçekleştirdikleri projelerin topluma dönük faydalarından söz etti.
Uzay bilimlerinin öğrencilerimizin yoğunlaştıkları ve ilgi duydukları ünitelerden biri olması sebebiyle “Akademisyenler Dersimizde” etkinlik dizimizin Nisan ayı konuğu, ODTÜ Fizik Bölümü hocalarından Prof. Dr. M. Bilge Demirköz’dü. “UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek” ödülünün sahibi astrofizikçi, bugün lise öğrencilerimizle bir araya geldi.
Konuşmasına “Temel bilimler olmadan uygulamalı araştırmalar olmaz.” sözleriyle başlayan bilim kadını, şimdiye kadar gerçekleştirdikleri tüm projelerde buna özellikle dikkat ettiklerini paylaştı. “Evrenin keşfedilmek üzere yaratıldığına inananlardanım.” diyen Demirköz, on beş kişilik ekibiyle yürüttüğü projelerinin hedeflerini açıklamak için çeşitli tanımlara başvurdu. Kozmik ışınlar, parçacık fiziği, kara madde ile karanlık madde arasındaki farklar, elektromanyetik kuvvet gibi alanıyla ilgili pek çok terimi lise öğrencilerimize ulaşacak bir dille açıkladı.
Nazım Hikmet’in “Stronsium 90 yağıyormuş/ ota, süte, ete/ umuda, hürriyete/ kapısını çaldığımız büyük hasrete./ Kendi kendimizle yarışmadayız, gülüm./ Ya ölü yıldızlara hayatı götüreceğiz,/ Ya dünyamıza inecek ölüm.” dizelerini alıntılayan Demirköz, hayatı boyunca sorduğu “Evreni anlamanın topluma dönük faydaları nelerdir?” sorusunu bir kez daha yineledi. Ardından uzay çalışmalarının halk nezdindeki karşılığını ve yararlarını açıkladı. Bu yararlar arasında, atmosferdeki karbondioksit oranını ya da küresel ısınmayı takip etmeyi, GPS uyduları ile yer ve zaman bilgisine erişmeyi ve TÜRKSAT uyduları ile televizyon yayını yapılmasını sıraladı.
Kendi projeleri kapsamında millî uydularımıza radyasyonun etkilerini takip ederek ve dört kutuplu mıknatıs üreterek bilime katkı sunduklarından bahseden astrofizikçi, tüm bunları on beş kişilik ekibiyle birlikte yapmanın gururuna ve ekip çalışmasının önemine vurgu yapıp öğrencilerimizin sorularını cevaplayarak konuşmasına son verdi.