
NUN Eğitim ve Kültür Vakfından Anlamlı Destek
“yetimi koruyup gözetenle cennette böyle yan yana olacağız.” hz. muhammed nun eğitim ve kültür va...

“Ramazanın Işığını Yakala” Fotoğraf Yarışmasının Kazananları Belli Oldu
nun eğitim ve kültür vakfının bu yıl altıncısını düzenleyerek geleneksel hâle getirdiği fotoğraf y...

NUN Okulları öğrenci kabul süreci başladı!
öğrencilerin akademik başarıları kadar “iyi insan” olma yolculuğunu da önemseyen nun okullarında ö...

NUN Çocuk Atölyeleri
yummy tummies: cook, laugh, and learn!yemek yaparken eğlenelim, öğrenelim bu atölye, her hafta fa...

NUN’da İyi İnsan Yetiştirme Hayalimize Ortak Olmak İster misin?
nun okullarında; kendi değerlerine bağlı, kültürlerarası anlayış ve saygı sahibi, tüm dünyaya iyil...
NUN Öğrencileri Usturlabı Uygulamalı Öğrendileri
Lise hazırlık öğrencilerimiz bugün, astronomi ölçümlerinde kullanılan tarihî bir araçla tanıştılar: Usturlap. Utrecht Üniversitesinden Hüseyin Şen ve asistanı Kamile Tekfidan hocalarımızın gerçekleştirdiği bir buçuk saatlik atölye çalışması usturlabın tanımı ile başladı. Usturlap, Antik Yunan döneminden 18. yüzyıla kadar Güneş’in, Ay’ın, gezegenlerin ve yıldızların gökyüzündeki konumlarından yerel saatin ve namaz vakitlerinin hesaplanmasına dek pek çok astronomik ve matematiksel ölçümde kullanılmıştır. Öğrencilerimizin heyecanlı ve meraklı bakışları altında hocalarımız, Takiyüddin’in Rasathanesini gösteren 16. yüzyıl minyatürünü, dönemin astronomi çalışmalarını gösteren araçlar üzerinden incelediler.
Usturlaba dair en eski yazılı kaynaklardan, onun tarihsel gelişiminden, günümüze ulaşan usturlapların bugün hangi müzelerde sergilendiğine dek birçok ilginç bilgi edinen öğrencilerimiz en çok, bilimi sanatla birleştiren medeniyetimizin estetik hassasiyetinden etkilendiler. İçinde usturlap geçen hikâyeler ve klasik Türk şiiri beyitlerinden örneklerin de verildiği zengin içeriğe sahip sunumun ardından atölye çalışmasına geçildi.
Öğrenciler öncelikle bugün, 9 Kasım Perşembe günü, güneşin yeryüzünü kaç saat aydınlatacağını hesapladılar. Ardından her biri bireysel olarak kendi doğum günlerindeki gündüz ve gece süresini ölçtü. Usturlap üzerinde ufuk çizgisini bulup heyecanla işaret koyan elleri, dereceleri dakikalara çevirip hesap yaparken ciddileşen sevimli yüzleri görülmeye değerdi. Atölye çalışmasının sonunda herkes usturlap ile en az bir ölçüm yapmayı öğrenmiş, hedeflerine ulaşmıştı.