ECO - TREKKİNG Programı
şile ilçesinin ulupelit köyü'nde tamamen doğal bir ortamda eco-trekking etkinliği gerçekleştirildi...
PDR Veli Atölyesi
psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimi tarafından düzenlenen “beni duymuyor, yerinde durmuyor:...
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
öğrencilerimiz, cumhuriyet’in 101. yılını coşku içinde kutladı. tiyatro ve oratoryo gibi anlamlı p...
NUN Çocuk Atölyeleri
ebru atölyesi ebru sanatı, çocukların el becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine ya...
Summer Camp İstanbul
summer camp i̇stanbul, bu yıl dünyanın dört bir yanından gelen 25 öğrencinin katılımıyla 22 temmuz...
NUN buluşmaları: Esra Albayrak
NUN Eğitim ve Kültür Vakfı YK Başkanı Dr. Esra ALBAYRAK tarafından 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ilk NUN Buluşmaları gerçekleştirildi. 7. ve 8. sınıf öğrencilerimiz ile lise öğrencilerimize yönelik olan buluşmada bağımlılıklar, tütün ile mücadele ve çok uluslu şirketlerin tütün pazarlamaları ile ilgili sunum yapan Albayrak, öğrencileri bilgilendirildi.
“Onlar Kazanıyorken Biz Kaybediyoruz” başlığıyla yapılan bu sunumda araştırmalar sonrasında yıllık 50 milyar dolar milli gelir kaybımızdan bahseden Esra Albayrak, tütün ile mücadele için yapılan çalışmaları aktardı. Kendi özgürlüğüne değer veren, kendi özgür tercihlerini yapmak isteyen her birey çok uluslu şirketlerin pazarlama çalışmaları karşısında gardını almalıdır. Doğaya karşı saygılı, çevreci, antiemperyalist, vatansever, sömürge düzenine karşı olabilmek tütün ile mücadele ile sağlanabilir. Ergenlik döneminde beyin gelişimi sırasında bağımlılığın etkileyici olduğu bilinmektedir. Tütün şirketleri ürünlerini dikkat çekici hale getirmek amacıyla aromalar ekleyerek, tasarımsal çalışmalar yaparak hedef kitlelerinde çocuk ve gençleri tutmaktadırlar.
1950’li yıllara kadar sigaranın zararlı değil aksine sağlığa yararlı, kilo dengesini sağladığı, sindirimi kolaylaştırdığı şeklindeki yanlış bilgilerle tanıtılmasının ardından o güne dek çok sık görülmeyen hastalıkların ortaya çıktığından bahseden Albayrak, günümüzde de hastalıkların önlenmesinde birinci etkenin sigara/tütün ürünleri tüketilmemesi olduğunu belirtti.
Susuzluk, çöplük oluşumu, sahillerin kirlenmesi, metan gazı salınımı, ekosistemin bozulması gibi örneklerden de bahseden Esra Albayrak, bugün dünyada tütün yerine besin ürünleri tarımı yapılsaydı 20 milyon aç insan beslenebileceğini belirtti. Programda, etkileyici bilgiler ve sayısal verileri ilgiyle dinleyen öğrenciler sunumun sonunda Esra Albayrak’a yönelttikleri sorularla zihinlerindeki soru işaretlerinin cevaplarını aradılar.