Okul Tanıtım Turu
Hemen Başvur
NUN Okullarında Çalışmak İçin
Hemen Başvur

21 Mart Bahar Ilımı etkinliği

23 Eylül ve 21 Mart tarihleri, güneş ışınlarının ekvatora dik açıyla düştüğü tarihlerdir. Bu tarihlerde gezegenimizin her yerinde gece-gündüz süreleri eşittir (12 saat gece- 12 saat gündüz). 41˚ Kuzey paralelinde yer alan İstanbul’a Güneş ışınları her iki tarihte de 49˚ açıyla düşmektedir. Batı literatürüne “ekinoks” olarak giren bu astronomi kavramı Türk-İslam âlimlerinin çalışmalarında “ılım” olarak kendisine yer bulmuştur. Günümüzde ilkbahar ve sonbahar olarak yaşantımızda yer alan mevsimler, uzunca bir dönem çok geniş bir coğrafyada “bahar” ve “güz” olarak adlandırılmıştır.

Ilımlara fiziki olarak baktığımızda kaşımıza sadece “gece-gündüz eşitliği” ve “ bahar başlangıçları” olarak çıkmaktadır.

Bu kapsamda 9. sınıf öğrencilerimizle 3o Mart tarihinde bir gezi düzenledik. Öğrencilerimiz bu gezide hem içinde bulunduğumuz ekosistemi tanıdı hem de çevre kirliliğine karşı duyarlılık yolunda bir adım daha atmış oldu. Beykoz’un Mahmutşevketpaşa Köyü’nde yer alan baraj göleti etrafında 4.2 kilometrelik bir parkurda gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz kapsamında aşağıdaki gözlemleri yaptık:

Ekosisteme bütüncül bakış
Ekosistemi oluşturan parçalara modüler bakış
Sistemdeki dayanışma ve zıtlaşma örnekleri
Çeşitliliğin fazla ve az olduğu yerler ve bu durumun nedenleri
Tabiattaki değişim-güz işaretleri (havada, suda, toprakta, bitkide)
Bitki örtüsü katmanları
Ormanın faydaları
Ormanı koruma ve güçlendirme
Çevre temizliği

Placeholder Placeholder Placeholder