Okul Tanıtım Turu
Hemen Başvur
NUN Okullarında Çalışmak İçin
Hemen Başvur

Ölçme ve Değerlendirme

Okulumuzda uygulanan ölçme ve değerlendirme çalışmalarının amacı, MYP ile uyumlu olarak öğrencilerimizin çok yönlü gelişimini desteklemek, öğrenme sürecini geliştirmektir. Ölçme ve değerlendirme sistemi öğrenme sürecinin farklı aşamalarında öğrencilerimizin ne bildiklerini, ne anladıklarını, neler yapabileceklerini belirlememize yardımcı olur. Aynı zamanda dönüşümlü düşünme yoluyla öğretmen ve öğrencilerimiz için yeni hedefler çizmemizde bize yol gösterir. Yapılan değerlendirmeler neticesinde kayıt altına alınan sonuçlar, hazırlanan raporlar ışığında öğrenci, öğretmen ve velilerimize bildirilir. Öğretmenler ve okul idaresinin katılımı ile programın düzenli olarak değerlendirilmesi, programımızın gerektiğinde iyileştirilmesine katkı sağlar.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

Ölçme ve değerlendirme çalışmalarımız için uygulanan aşamalar aşağıdaki gibidir.

Hazırbulunuşluk Sınavları

Yeni eğitim ve öğretim dönemine başlarken öğrencilerimizin karşılaşacakları içeriklere ön koşul gerektiren bilgi ve becerilere sahip olup olmadığını belirlemek için hazırbulunuşluk sınavları yapılmaktadır. Öğrencilerimizin akademik derslerdeki durumlarını tespit etmeninin yanında uygulamalı derslerde de durumları gözlenmektedir. Bu sınavlar ile öğrencilerimizin hangi alanda yetkinlik gösterdiği, hangi alanda desteklenmesi gerektiği belirlendikten sonra öğrencinin kariyer yolculuğuna rehberlik edilmektedir. Öğrencilerin öğrenme sürecindeki başarılarını gözlemlemenin yanı sıra ön bilgilerini ve deneyimlerini değerlendirmek, öğretmenlerimizin öğretim şekillerini buna göre planlamasını ve düzenlemesini sağlamaktadır.

Süreç Değerlendirmeler

NUN Ortaokulundaki ölçme ve değerlendirme çalışmalarının odak noktası süreç değerlendirmelerdir. Süreç değerlendirme ile öğrencilerimizin MYP ve resmi programdaki öğretim hedeflerini gerçekleştirmeye ne derece yaklaştığı tespit edilmektedir. Süreç değerlendirmeler öğrencilerimiz hakkında önemli geri bildirimler sağlamaktadır. Bunun yanında ileride öğrencilerimizin karşılarına çıkabileceği problemlere çözüm sunarak ileri bildirim sağlamaktadır. Anında müdahale imkânı sunan bu çalışmalar ile öğrencilerimizin ilgili dersteki üniteleri/kazanımları ne düzeyde öğrendikleri belirlenip eylem planları yapılmaktadır. Öğrencimiz ilgili ünite/kazanımı gerçekleştiremediyse sınıf içi farklılaştırmalar, farklılaştırılmış görevler ve öğrencimize özel ofis saatleri ile desteklenmektedir. NUN Ortaokulunda süreç değerlendirme her derste ve her anda yapılmaktadır. MYP öğretmenlerimiz öğrencilerimizin durumunu süreç içerisinde belirlemekte ve öğretim yöntemlerini güncellemektedirler.

Sonuç Değerlendirmeler

NUN Ortaokulunda eğitim gören öğrencilerimizin öğrendikleri bilgi ve becerileri göstermeleri için her dönem sonunda sonuç değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Sonuç değerlendirmeler ile öğrencilerimizin başarı durumları tespit edilmekte, öğrencilerimize başarıları hakkında detaylı ve açık geri bildirimler sağlanmaktadır. Elde edilen veriler ile öğrencilerimizin gelişimlerini izlemek adına sene başında uygulanan hazırbulunuşluk sınavları ile karşılaştırılmaktadır.

Verilerin Kaydedilmesi

NUN Ortaokulunda öğretilen konuların ne düzeyde öğretildiğini belirlemek için ölçme araçları ve stratejiler kullanılmaktadır. Kullanılan stratejiler öğretmenin bir öğrencinin öğrenmesi ile ilgili bilgi toplarken kullandığı yöntem ve yaklaşımlardır. Ölçme araçları öğrencinin öğrenmesi ile ilgili veri topladığı enstrümanlardır. Ölçme - değerlendirme stratejileri ve araçları kullanırken öğrenci odaklı bir yaklaşımla seçim yapılmaktadır. Öğrencimize en uygun stratejileri seçerken hangi araçların o stratejiyle uyumlu olduğu düşünülmekte ve ona göre seçim yapılmaktadır. Seçim yapılan ölçme ve değerlendirme stratejilerinden ve araçlarından bazıları aşağıdaki gibidir.

Stratejiler

Hazırbulunuşluk sınavları

Süreç değerlendirmeler

Sonuç değerlendirmeler

Olgunluk sınavları

Proje görevleri

Performans Görevleri

Araçlar

Analitik, bütünsel puanlama anahtarı

Öz değerlendirme formları

Kontrol listeleri

Portfolyolar

Gözlem kayıtları

Çoktan seçmeli, açık uçlu maddeler

Raporlama ve Bilgilendirme

Ölçme ve değerlendirme raporlamasının temelinde, öğrencilerimizin bildiklerinin, anladıklarının ve yapabildiklerinin nesnel bir biçimde sunulması bulunmaktadır. Raporların içeriğinde programın beklentileri, öğrencilerimizin bu beklentileri ne düzeyde karşıladıkları bulunmaktadır. Raporlamalar yazılı ya da sözlü olarak, eğitim paydaşlarına sunulmaktadır.

Gelişim Raporları

Her çeyrek dönemin sonunda toplamda dört kere öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerini ve gelişimlerini gösteren, o dönem içindeki tüm derslere ait kazanımları ve yorumları içeren raporlar yazılmaktadır. Bu gelişim raporu, sürecin paydaşları olan öğretmenler, veliler ve öğrencilerin katkılarıyla hazırlanmaktadır.

Öğretmen ve Veli Toplantıları

NUN öğretmenleri, toplantılar vasıtasıyla öğrencileri hakkında daha fazla arka plan bilgisi edinmek, velilerin sorularını yanıtlamak, varsa endişelerini gidermek ve öğrenme sürecindeki rollerini belirlemek için velilerle bir araya gelirler. Ölçme ve değerlendirme çalışmalarından elde edilen bilgiler velilerle paylaşılıp öğrencilerin gelişim sürecine ilişkin gerekenler planlanmaktadır.