22•23 Şubat Ana Sınıfı ve İlkokul Kabul Süreci
Hemen Başvur
22 Şubat Ortaokul ve Lise Öğrenci Kabul Sınavı
Hemen Başvur
Okul Tanıtım Turu
Hemen Başvur
NUN Okullarında Çalışmak İçin
Hemen Başvur

Türkçe Hazırlık Programı

NUN OKULLARI TÜRKÇE DİL YETERLİLİK DÜZEYİ

NUN okullarında eğitime kabul alan uluslararası öğrencilerin Türkçe dil yeterliliği, Avrupa Ortak Dil Programı Çerçevesince belirlenmiş dil seviyeleri düzey ifadelerine göre (A1-A2-B1-B2-C1) belirlenir.

İlkokul, ortaokul, lise düzeyinde beklenilen Türkçe dil yeterliliği yaşa, eğitim denkliğine göre değişiklik arz eder.

Belirlenen dil seviyelerinin ölçümü en önce okula kayıt alınırken Türkçe Öğretimi Koordinatörlüğü bünyesinde çalışan sınav komisyonu tarafından yapılır. Sınavlar Yunus Emre Enstitüsünün geliştirdiği, ALTE (The Association of Language Testers in Europe) onaylı Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) örnek alınarak kurum tarafından hazırlanıp uygulanır.

TÜRKÇE DİL YETERLİLİĞİNE GÖRE EĞİTİME DEVAM EDECEĞİ DÜZEYİN BELİRLENMESİ

Kabul alacak öğrencilerimiz için yapılan dil yeterlilik sınavında öğrencilerimizin dört temel beceri (okuma-yazma, dinleme, konuşma) çerçevesinde seviyeleri, Ölçme Değerlendirme Birimi Koordinatörlüğü ve Türkçe Öğretimi Koordinatörlüğü ortak çalışmasıyla oluşturulan puanlama baremiyle ölçülür ve seviyelerine uygun gruplara dâhil edilir yahut bu düzeyde farklılaştırma çalışmalarına tâbî tutulur.

Sınav sonucuna göre öğrencinin denklik belgesi göz önünde bulundurularak uygun sınıfa yerleştirilir. Akranlarıyla eğitime devam ederken Uluslararası Öğrenciler İçin Türkçe Öğretmeni ile Türkçe farklılaştırma derslerine devam eder. İlkokul biterken kurum tarafından yapılan Türkçe Dil Yeterliliği sınavı sonunda kurumsal olarak belirlenen düzeyde olduğu netleşince ortaokula akranlarıyla derse devam etmek üzere kabul alır.

Sınav sonunda öğrencinin, belirlenen düzeyin altında kaldığı tespit edilirse öğrenci veli desteğiyle okul tarafından hazırlanan çalışma önerilerini takip ederek veya başka bir destek programa katılarak ortaokul kayıt öncesinde Türkçe Dil Yeterlilik sınavına yeniden girer. Bu sınavda da belirlenen Türkçe düzeyini yakalayamadığı takdirde NUN Ortaokulunda Türkçe Hazırlık Sınıfına devam etmesi gerekir.

SENE SONU SONU DİL YETERLİLİĞİ DÜZEYİYLE İLGİLİ SINAV SÜRECİ

Öğrencilerimiz eğitim yılı başında belirlenen ihtiyaçları ve seviyeleri çerçevesinde hazırlık Türkçe sınıfında veya ara sınıflarda farklılaştırmalarla Türkçe eğitimine devam ederler. Sene sonu itibariyle haziranda ortaokulu bitiren öğrenci B1+ Türkçe Düzey Belirleme Sınavına girer.

Sınavlar dört temel beceri üzerinden Yunus Emre Enstitüsünün geliştirdiği, ALTE (The Association of Language Testers in Europe) onaylı Türkçe Yeterlilik Sınavı (TYS) örnek alınarak kurum tarafından hazırlanıp uygulanır.

AKADEMİK ÇALIŞMALAR:

Türkçe Sınıfında eğitime devam edecek öğrencilerimiz için dört temel beceri çerçevesinde eğitime tabi tutulur. Milli Eğitim Bakanlığının Hazırlık Sınıf Grubu için belirlemiş olduğu ders saati planlamasına riayet edilerek bir planlama yürütülür. Buna göre ağırlıklı olarak Türkçe derslerine dâhil olan öğrencilerimiz; okuma, yazma, konuşma ve dinleme derslerine devam ederken bir sonraki sene için akademik anlamda kendilerini destekleyecek bir müfredatla eğitim görürler. Okul imkânları dâhilinde Türkçe, İngilizce, Arapça, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar, Dini İlimler, Resim ve Beden Eğitimi gibi derslere devam ederken dil edinme becerileri gözetilir. Bu sayede sonradan dâhil olacakları akademik sürece hizmet edecek bir planlama oluşturulur.

FARKLILAŞTIRMA VE ZENGİNLEŞTİRME ÇALIŞMALARI

Öğrencilerin düzeylerine bağlı olarak haftalık ihtiyaçları doğrultusunda ofis saatlerinde birebir çalışmalar planlanır ve yürütülür.

Sınıf arkadaşlarına göre daha ileri veya geri seviyede olan öğrenciler için bireyselleştirilmiş farklı kaynaklar, ders içerikleri ve ödevler oluşturularak öğrenci desteklenmektedir.

ORYANTASYON ÇALIŞMALARI

Uluslararası Öğrenci Ofisi, Rehberlik Birimi ve Okul İdaresinin desteğiyle sene başında öğrencilere okul turu yaptırılır. Tek tek birimler tanıtılır. Birimlerdeki görevliler, görevleri ve herhangi bir sıkıntıyla karşılaştıklarında hangi birime ulaşmaları gerektiği anlatılır. Bunun için küçük el kitapçıkları oluşturulup öğrencilerle paylaşılır.

Sene başında öğretmenlerden oluşan “Kültür Elçileri”, öğrencilerden oluşturulan “Akran Rehberleri” gruplarıyla öğrenciler tanıştırılır. Bu birimler öğrencinin okulu, kültürü, eğitim anlayışını daha iyi tanımasına yardımcı olurken yalnızlık hissetmemesini sağlar.

KAYNAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

Kültür Elçileri ve Akran Rehberleri bu çalışmada da destek olurlar. Öğrencilerin dil seviyeleri ilerledikçe akranlarıyla diğer sınıflarda uygun olan konu ve derslere dâhil olur, onlarla kaynaşırlar.

Okul gezilerine diğer sınıflardaki akranlarıyla katılarak sosyal paylaşımlarını artırırlar.

Okulun genel anma ve kutlama programlarına, kültürel etkinliklere dâhil edilirler.

Türk kültürünü tanımalarının yanı sıra kendi kültürlerini de tanıtmış olup okul içi kültürel paylaşmaya katkıda bulunmuş olurlar.